Hoe voorkom je stress? Symptomen, klachten en oplossingen
Iedereen heeft wel eens last van stress. Of het nou komt door te veel werk of een moeilijke tentamenperiode tijdens de studie: men raakt snel afgeleid en geïrriteerd. Veel mensen denken dat stress bij het leven hoort en dat het niet te voorkomen is. Deze gedachte is echter gevaarlijk: door te veel stress kan men overspannen raken, een burn-out krijgen of in depressies raken. Ook kan stress voor veel lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid zorgen. Er zijn veel manieren om stress te voorkomen, waaronder medicatie. Vaak werkt medicatie echter averechts omdat het slechts de symptomen bestrijdt. Er zijn daarbij een hoop wetenschappelijk bewezen direct toepasbare tips om stress te voorkomen of te verminderen.
Stress en suikers
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar voedingspatronen. Door vroeg op de dag veel suikerrijk voedsel te eten is de kans op stress gedurende de dag veel groter. Daarnaast heeft stress op zijn beurt weer een negatief effect op voedingspatronen. Wanneer je gestrest bent wordt de suikerspiegel namelijk intens verhoogd. Dit heeft veel negatieve gevolgen op de gezondheid omdat het je voedingspatroon drastisch aantast wat vervolgens kan leiden tot een vicieuze cirkel. De relatie en wederzijdse invloed van stress en suikers zullen besproken worden om ook oplossingen te geven om uit deze negatieve spiraal te ontsnappen:
Stress door te veel suikers.
Slaap
Naast voeding is slaap een van de grootste factoren die leidt tot stress. Wanneer je weinig slaapt zullen eerder stresshormonen afgegeven worden, je irriteert je eerder aan je omgeving en je kan minder rationele keuzes maken. Door stress kan je je vervolgens minder goed concentreren en is het lastiger tot rust te komen. Dit gebrek aan ontspanning kan er vervolgens weer voor zorgen dat het moeilijk is om slaap te komen of dat je midden in de nacht meerdere keren opschrikt. Door deze wetenschappelijk bewezen tips toe te passen kan je beter ontspannen aan het einde van de dag waardoor de stress zal afnemen:
14 wetenschappelijke tips om beter te slapen.
Lichamelijke klachten
Stress zal vaak resulteren in verschillende lichamelijke klachten. In plaats van veel medicatie te gebruiken kan je beter dit probleem bij de oorsprong aanpakken. De stress moet eerst gereduceerd worden, anders bestrijd je alleen de symptomen en niet de oorzaak. In dit artikel worden de verschillende lichamelijke klachten besproken die voort kunnen komen uit stress. Daarbij worden oplossingen gegeven voor de verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn: hoofdpijn, migraines, buikpijn, longproblemen en vermoeidheid.
Lichamelijke klachten door stress.
Algemene tips tegen stress
Tenslotte zijn er veel manieren om ervoor te zorgen dat je je beter ontspant en minder stress ervaart tijdens het werken of studeren. Deze tips komen voornamelijk voort uit het gelauwerde boek ''The Power of Full Engagement'' en het praktische ''Eat That Frog.'' In deze boeken heeft men aangetoond vanuit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat kwalitatief werk veel belangrijker is dan de uren die je in het werk stopt. Op het moment dat je ervoor zorgt dat je het belangrijkste eerst doet kan je veel meer pauzes nemen waardoor de stress afneemt. Daarnaast biedt dit artikel een aantal praktische tips die je direct in het leven kan implementeren:
8 tips tegen tegen stress tijdens werk en studie.